DutchSportvoedingvechtsportinfo.nl

Wat te eten na de training: 5 vragen, 5 antwoorden

Geschreven voor vechtsportinfo.nl

Hoewel meer en meer sporters er zich van bewust zijn dat eten na de training belangrijk is, is het nog steeds niet helemaal duidelijk hoeveel en wat dat nu precies moet zijn.

Die verwarring ontstaat doordat er heel wat verkeerde informatie beschikbaar is, maar vooral ook omdat er geen “One-size-fits-all” advies bestaat, elke persoon en situatie is anders.

Wat moet mijn snack na de training bevatten?

Een typische snack na een training bevat koolhydraten, eiwitten en water. Koolhydraten heb je nodig om je glycogeenvoorraad – energievoorraad in je spieren en lever – opnieuw aan te vullen, eiwitten dienen voor spieropbouw en spierherstel en water zal het eventuele verloren vocht opnieuw aanvullen.

Je kan voor een snack kiezen waarin zowel koolhydraten en eiwitten zitten, zoals bijvoorbeeld een tas chocomelk, een potje fruit yoghurt, een glas gearomatiseerde sojamelk enz. Of je kan kiezen voor een combinatie van voedingsmiddelen waar beide nutriënten in verweven zitten zoals een boterham met platte kaas, wat muesli met yoghurt, een eiwitshake met gedroogd fruit, enz. Het voordeel van een koolhydraatbron te combineren met een eiwitbron is dat je de hoeveelheid van beide nutriënten kan aanpassen naar gelang de behoefte.

Kan ik wachten tot wanneer ik thuis ben?

Lees verder op vechtsportinfo.nl