DutchGewichtsbeheersingJongeren

Wat te doen als een kind 200 g te zwaar is?

De kwestie van gewichtsverlies bij kinderen ligt gevoelig. Mijn mening hierover is vrij duidelijk: Gewichtsvermindering moet zoveel mogelijk vermeden worden, vooral op jonge leeftijd. Kinderen moeten gezond eten en voldoende energie innemen om te kunnen groeien. Als een kind niet in zijn gewichtscategorie kan blijven met een gezond dieet, is het tijd om naar de volgende categorie te gaan. Omdat kinderen en adolescenten groeien, is het normaal dat ze verzwaren en is veranderen van gewichtscategorie onvermijdelijk.

Ik deel dit standpunt steeds mee in de lezingen die ik geef in judoclubs. Op dat moment zijn er altijd ouders en coaches die zeggen: “Ik kan een kind toch niet naar de volgende gewichtscategorie laten gaan vanwege 200g die ze teveel wegen.” en ze hebben een punt. Stijgen van gewichtscategorie omwille van 200g is inderdaad misschien een beetje overdreven, maar voor 200g moet je een kind niet op dieet zetten. Uit ervaring heb ik geleerd dat veel ouders en coaches een aantal (goedbedoelde) fouten maken. Door deze ‘fouten’ te vermijden kunnen ze hun kinderen helpen de paar honderd grammen te verliezen zonder dat ze daadwerkelijk op dieet moeten gaan.

Dit zijn de meest voorkomende fouten:

Soep serveren enkele dagen voor de wedstrijd: Soep bevat weinig calorieën en wordt vaak gebruikt als een methode om de maag te vullen tijdens het diëten. Het probleem met soep is dat er meestal veel zout in zit. Niet noodzakelijk omdat mensen te veel keukenzout gebruiken, maar vooral omdat er veel zout zit in bouillonblokjes en kruidenmixen. Zout houdt vocht vast. Soep is goed voor gewichtsverlies op de lange termijn, maar houdt ook vocht vast waardoor het lichaamsgewicht eerst verhoogd. Het drinken van soep in de laatste dagen voor de wedstrijd is dus geen goed idee. Vermijd om dezelfde reden ook zoveel mogelijk zout voedsel in het algemeen.

Een groot bord rauwkost/salade de dag voor de wedstrijd: Groenten zijn gezond en elk kind zou er moet ze eten. Overdrijf echter niet met de hoeveelheden groenten je een kind te eten geeft de dag voor de wedstrijd. Groenten bevatten weinig energie, maar de massa van de groenten zelf blijft wel enkele dagen in het spijsverteringstelsel zitten. Wanneer een kind tegen de bovengrens van zijn categorie zit of er zelfs net over, is het beter om de groenten te koken of ze voor een keer te laten staan.

Sterke nadruk op gewicht leggen: Elke ouder en coach wil dat hun kinderen succesvol zijn. Helaas denken ze vaak dat dit gemakkelijker gaat in een lichtere categorie en hoewel er misschien enige waarheid in zit, stuurt het de verkeerde boodschap naar kinderen. Maak geen verbinding tussen gewicht en succes, je zou immers niet willen dat een kind denkt dat het niet goed genoeg is om te vechten in de gewichtscategorie dat het daadwerkelijk weegt. Probeer in de plaats hun zelfvertrouwen te vergroten door hun te overtuigen dat ze kunnen winnen in die zwaardere categorie. Zelfvertrouwen kan je heel ver brengen en niet alleen in de sport.

Ontbijten vóór de weging: Terwijl het ontbijt een belangrijke maaltijd van de dag is, zal er niets gebeuren als een jonge atleet eens wat later eet, vooral als het weging ‘s morgens gebeurt. Neem iets mee dat gemakkelijk verteerbaar is, zoals brood met confituur of honing. En geef je kind pas te ontbijten nadat het gewogen is. Vettig voedsel zoals croissants kunnen best worden vermeden.

Het gewicht van het kind te laat controleren: Controleer altijd het gewicht van een kind een paar dagen voor de wedstrijd. Als je ziet dat het gewicht erg dicht bij de limiet ligt, kunt je de inhoud van de maaltijden aanpassen om het gewicht lichtjes te beïnvloeden.

 

Lees ook Aftrainen op jonge leeftijd