DutchGezonde voeding

Waarom diëten mislukken?

Als diëtist ben ik vaak de laatste toevlucht voor mensen die willen afvallen. Mensen komen pas naar de diëtist nadat ze alle mogelijke methoden op het internet hebben geprobeerd en faalden. Ze doen hun best en zijn vaak heel gemotiveerd, maar ze vallen niet af zoals gewenst, stoten op plateau’s of komen na hun dieet weer bij, dikwijls met wat bonusgewicht.

Er zijn veel redenen waarom diëten falen. Dit zijn de belangrijkste redenen die ik dagelijks tegenkom en waar je je bewust van moet zijn:

Extreme diëten

Soms hebben mensen het geduld niet en willen ze liefst zo snel mogelijk resultaten zien. Helaas zijn er bij het afvallen geen “S”. Als je probeert sneller te gaan dan je lichaam aankan, zal het op de een of andere manier averechts werken.

Wees gealarmeerd wanneer diëten je een snel gewichtsverlies beloven. Je kijkt misschien naar een FAD-dieet. Deze diëten geven snel resultaat vooral door vochtverlies en een zeer lage energie-inname. Het is bijna onmogelijk om in een paar dagen 1 kilo vet te verliezen – 1 kilo vet is ongeveer gelijk aan 7000kcal. Een te negatieve energiebalans kan ervoor zorgen dat het lichaam in paniek raakt. Hierdoor zal het lichaam spaarzamer omgaan met voedingsstoffen en energie. Een duidelijk symptoom hiervan is vermoeidheid.

Een goed gewichtsverlies tempo is 0,7% van uw lichaamsgewicht per week. Dit vertaalt zich meestal naar een verlies 400 – 500 g per week. Houd dit in gedachten bij het vooropstellen van gewichtsdoelen en tijdens het verloop van het dieet.

 

Alles of niets aanpak

Diëten falen vaak omdat mensen ze met een alles-of-niets mentaliteit benaderen. Om de een of andere reden, wanneer ze iets eten dat ze niet zouden mogen, gaan ze overboord omdat ze vinden dat ze toch al gefaald hebben. In plaats van slechts een kleine fout te maken, gooien ze alle vooruitgang weg die ze de vorige dagen hebben gemaakt.

Dit concept is een beetje grappig omdat mensen dit soort gedrag bijna alleen rond voeding vertonen. Meestal proberen we te leren van onze fouten om zo verdere schade te voorkomen. Niemand geeft een gevecht op omwille van één shido (straf) of stopt me leren voor een examen omwille van één slechte test.

Probeer, in plaats van op te geven, te leren waarom je iets hebt gegeten wat je niet in je plan paste en bedenk hoe je dit in de toekomst kan vermijden, en vooral, onthoud dat één fout niet het einde van de wereld is.

 

Eten wat je niet lekker vindt en niet eten wat je lekker vindt

Ik begrijp niet waarom sommige mensen denken dat ze tijdens een dieet dingen moeten opgeven wat ze lekker vinden en dingen moeten beginnen eten die ze niet lekker vinden. Als je merkt dat je  jezelf in een dergelijke situatie bevindt, is dat dieet waarschijnlijk niets voor jou. Een goed dieet moet passen bij je behoeften, persoonlijke voorkeuren en rekening houden met je aversies. Gedwongen zijn om iets te eten wat je niet wilt, is belachelijk.

Voeding is zo flexibel dat elk product kan worden vervangen door een ander product dat precies dezelfde voedingswaarde geeft. Soms vereist het wat creativiteit, maar er is altijd een oplossing. Het is duidelijk dat je geen dieet kunt samenstellen uit alleen chips en chocolade, maar er is geen reden waarom deze producten, in aangepaste portiegrootte natuurlijk, geen plaats in je menu zouden kunnen krijgen.

 

Het dieet baseren op fake voedsel

Ik zou diëten die je aanmoedigen om dure supplementen te kopen, zoals shakes en bars, niet aanraden, vooral als ze een specifiek merk aanbevelen. Ga je die producten echt eten voor de rest van je leven? Op een gegeven moment moet je stoppen, toch? En wat gebeurt er dan? Dikwijls gaan mensen terug naar hun oude voedingsgewoonten, dezelfde gewoonten die aan de oorsprong van hun overgewicht lag.

Uiteindelijk als je geen nieuwe en gezondere eetgewoonten hebt gecreëerd, is het slechts een kwestie van tijd voordat je teruggaat naar je oorspronkelijke gewicht. Een goed dieet biedt nieuwe gewoonten aan die gemakkelijk te volgen zijn. Op deze manier kan je je streefgewicht bereiken en behouden zonder het gevoel te hebben dat je op dieet bent.