DutchJudoinside.comSportvoeding

Verbeter je kans om golden score te winnen

Een spectaculaire week vol judo is spijtig genoeg weer voorbij. Ik moet zeggen dat ik genoten heb van het wereldkampioenschap. De nieuwe regels zorgen voor meer actie, al heb ik persoonlijk toch nog wat moeite met het verdwijnen van de yuko. Langs de andere kant is het wel veel gemakkelijker voor nieuwe toeschouwers om onze sport te begrijpen.

Ik vind het vooral leuk dat je niet meer met bestraffingen kan winnen in de reguliere tijd. Atleten zijn gestopt met het shido spelletje en zijn nu echt opzoek naar een positieve score. Het maakt de kampen veel aantrekkelijker en creëert opnieuw het “Wauw”-effect. Het gevolg hiervan is wel dat er veel meer kampen worden uitgevochten in de golden score.

Tijdens dit wereldkampioenschap werden 45,9% van de kampen in de golden score gevochten, terwijl dit tijdens het vorige wereldkampioenschap in 2015 slechts 14,8% was!

De wedstrijden voor mannen duren nu slechts 4 minuten in plaats van 5 minuten, maar dit lijkt de kampen niet echt korter te maken, 49,7% van de gevechten van de mannen werd besloten in de golden score. Mijn goede vriend, Tal Flicker (ISR), nam brons in -66kg en vocht 5 van zijn 6 kampen in de golden score.

De finale van Dorjsuren tegen Yoshida (-57kg) duurde bijna 13 minuten. Met de oude regels zou dit nooit zijn gebeurt omdat Yoshida in de reguliere tijd al een bestraffing had opgelopen doordat ze tijdens de kamp buiten het wedstrijdgebied stapte. Uiteindelijk verloor Yoshida de finale, maar het had even goed anders kunnen aflopen, zoals in de halve finale tussen Kelmendi en Shishime (-52kg) het geval was. Na 4 minuten reguliere tijd had Shishime 2 shidos op het bord staan, toch kon ze het tij doen keren door wazari te scoren in de 10e minuut van de wedstrijd. Met de oude regels zou Shishime geen wereldkampioen geworden zijn.

Er wordt vaak gezegd dat golden score vooral een mentaal spel is, wat suggereert dat beide atleten even moe zijn en dat diegene die mentaal sterker is wint. Ik denk niet dat dit de volledige waarheid is. Uiteraard speelt conditie hier een belangrijke rol en coaches en atleten die zich niet aanpassen zullen achterblijven, maar er is zeker ook veel te doen met voeding. Hier volgen enkele tips:

  • Regel nummer een is dat je altijd gehydrateerd moet blijven. Een uitgedroogd lichaam functioneert niet optimaal. Zorg ervoor dat je genoeg drinkt tijdens de opwarming, tussen je kampen en doorheen de dag.
  • Zorg voor een continue aanvulling van koolhydraten. Vul je glycogeenvoorraad aan na elk gevecht, ongeacht hoe kort deze was. Het is makkelijker om tekorten te voorkomen dan ze te genezen. Drink wat sportdrank of eet een energiebar, energiegel, een boterham met honing of iets anders rijk aan koolhydraten.
  • Bèta-alanine is een supplement dat verzuring kan vermijden of verminderen. Om van de voordelen van bèta-alanine te genieten moet je minstens 4 weken voor de wedstrijd starten met een dagelijks dosis bèta-alanine in te nemen.
  • Natriumbicarbonaat is een ander supplement dat kan helpen tegen verzuring. Los het op in water of fruitsap en drink het ongeveer een uur voor de kamp. Uiteraard probeer je dit best niet meteen uit op een wereldkampioenschap. Experimenteer er eerst mee op trainingen en kleinere wedstrijden.