DutchSportvoeding

IOC consensus statement supplementen

Moet ik supplementen nemen of niet? Wat zijn de gevaren?

Veel atleten gebruiken supplementen, maar zijn niet altijd op de hoogte van de exacte effecten of de noodzaak van deze supplementen. Vreemd genoeg heeft de term supplement geen eenduidige definitie. Het in de hun consensus betreffende supplementen geeft het IOC de volgende definitie.

“Een voedingsmiddel, voedingscomponent, voedingsstof of niet-voedingsmiddel dat opzettelijk wordt ingenomen naast het gebruikelijke eetpatroon met het doel een specifiek gezondheids- en / of prestatie-voordeel te behalen.”

Sommige supplementen hebben zeker gezondheids- en prestatievoordelen, maar veel claims over supplementen worden niet door de wetenschap ondersteund en hebben daarom mogelijks geen effect. Het gebruik van supplementen is nooit zonder gevaar. Supplementen zijn niet gereguleerd zoals medicijnen. In tegenstelling tot geneesmiddelen is er geen eenduidige regelgeving betreffende de kwaliteit en etikettering, en moet de veiligheid van acute of chronische inname niet aangetoond worden. Naast het feit dat supplementen schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid, kunnen ze ingrediënten bevatten die de antidopingcode schenden. Zelfs als de verboden stof niet als ingrediënt wordt vermeld, kan het supplement besmet zijn met een dergelijk substanties en leiden tot een positief urinestaal. Omdat atleten altijd verantwoordelijk zijn voor wat hun lichaam binnenkomt, kunnen ze dus worden gesanctioneerd.

Bij het overwegen om een bepaald supplement in te nemen is het belangrijk om de voordelen, effectiviteit, behoefte en veiligheid van het supplement te evalueren. De mogelijke voordelen moeten uiteraard opwegen tegen de mogelijke risico’s.

Effecten van een supplement:

Als je niet precies weet wat een supplement doet, kan je niet beoordelen of het echt werkt. Als atleet is het moeilijk om op de hoogte te zijn van alle mogelijke supplementen, gelukkige kan je hiervoor raad vragen aan een diëtist of ander lid van je omkadering. Ga na of de claims van een supplement gestaafd is door de wetenschappelijk onderzoek en niet gewoon een verhaal, mythe of idee van iemand is.

Behoefte aan een supplement:

Zelfs als een supplement door de wetenschap gesteund wordt, betekent dit niet noodzakelijk dat het nuttig is voor elke atleet, noch dat het effectief is voor elke atleet in elke situatie. Veel hangt af van de gezondheidstoestand, type sport, niveau van sportdeelname, doel, leeftijd, etc. Als je denkt dat een supplement nuttig voor je kan zijn, probeer het dan eerst in een trainingsomgeving en evalueer of het wel degelijk hiep.

Veiligheid van een supplement:

Het wordt sterk aanbevolen om alleen supplementen van bekende en gerenommeerde merken te gebruiken. Er zijn externe organisaties die toezicht houden op het productieproces en supplementen testen op veiligheid en verboden stoffen. Dergelijke gecertificeerde supplementen kunnen als “laag risico” worden beschouwd. “Laag risico” is echter niet gelijk aan “geen risico”.

Voorbeelden van deze externe organisaties zijn:

 

1 – 2345volgende

 

Al deze informatie is gebaseerd op de consensus statement van de IOC