DutchGezonde voeding

Hoeveel en wat zou je moeten drinken?

Als er over gezonde voeding gepraat wordt gaat het meestal over het feit dat je zoveel mogelijk onbewerkt voedsel moet eten met voldoende fruit en groenten, maar niemand die zich zorgen maakt over wat en hoeveel je zou moeten drinken.  De meeste mensen hebben inmiddels wel door dat frisdrank niet de beste keuze is, maar wat drink je dan best wel?

In de Silicon Valley was er enige tijd geleden een nieuwe hype. Sommige mensen waren op het idee gekomen de lijn van onbewerkt voedsel door te trekken naar dranken en lanceerde een nieuw product “Gebotteld onbewerkt water”. Het ongezuiverde en ongefilterde water komt rechtstreeks uit de grond en dus rechtstreeks uit de natuur. Klinkt misschien wel heel gezond maar er is een reden waarom water behandeld en gefilterd wordt. Onbehandeld water kan vervelende bacteriën en virussen bevatten zoals hepatitis A, cholera en E. coli.

Het drinken van “Rauw” water is dus niet echt veilig en bovendien ook vrij duur.
Een liter van dit nieuwe product al snel €1,30!

Wat moet je dan wel drinken?

Water is de beste keuze omdat het zonder extra calorieën komt en het ook een zekere hoeveelheid mineralen bevat. Dit kan flessenwater zijn maar in de meeste eerste wereldlanden kan je perfect leidingwater drinken.

Koffie en thee zonder melk en suiker zijn ook prima vervangers. Hoewel ze lichtjes diuretisch zijn, toont onderzoek aan dat ze over het algemeen een positief hydraterend effect hebben.

Waarom hydratatie zo belangrijk is?

Het menselijk lichaam bevat 50-65% water en heeft vloeistof nodig om optimaal te kunnen functioneren, lichaamstemperatuur te reguleren, afvalstoffen te verwijderen en gewrichten mobiel te houden. Omdat er voortdurend waterverlies is door te zweten, adem te halen en naar het toilet te gaan, is het belangrijk om op gezette tijden te drinken.

Atleten zullen een duidelijke daling van hun prestaties zien wanneer ze uitgedroogd zijn. Een van de redenen daarvoor is dat het lichaam de lichaamstemperatuur reguleert door te zweten. Wanneer er onvoldoende vloeistof in het lichaam beschikbaar is, gaat de lichaamstemperatuur omhoog. Een verhoogde lichaamstemperatuur is gevaarlijk en daarom zal hun lichaam de inspanning staken om zichzelf tegen te beschermen.

Hoeveel moet je drinken?

Veel mensen denken dat ze 8 glazen per dag moeten drinken. Dit is echter een mythe die al jaren van generatie op generatie doorgegeven wordt en heeft eigenlijk geen wetenschappelijke grond.
Het is eigenlijk vrij onmogelijk om een ​​eenduidig ​​antwoord te geven op de vraag hoeveel water je per dag moet drinken. Er zijn te veel variabelen die hierin een rol spelen. De benodigde dagelijkse hoeveelheid waterinname hangt af van de voor de hand liggende factoren zoals hoeveel je transpireert, tot minder voor de hand liggende factoren zoals het soort voedsel dat je eet en je algemene gezondheid.

Veel mensen vergeten dat vocht niet alleen uit water gehaald kan worden maar ook uit voedsel. De meeste voedingsmiddelen bevatten water. Zo bevat een watermeloen bijvoorbeeld 90% water.

Hoe weet je dat je genoeg hebt gedronken?

Je hebt voldoende gedronken als je geen dorst meer hebt, je urine een licht gele kleur heeft en je een normale stoelgang hebt. Harde stoelgang en constipatie kan een gevolg zijn van onvoldoende drinken. Een andere indicatie dat je niet genoeg drinkt is een droge mond en hoofdpijn.

Is het mogelijk om te veel te drinken?

Ja, en er zijn al mensen hieraan gestorven! Als je te veel water drinkt, kan je het natriumgehalte in je bloed verdunnen tot op een bepaald niveau, waardoor je in coma raakt en je uiteindelijk kan sterven. Dit fenomeen wordt soms gezien bij marathonlopers. Om die reden wordt bij marathons het startgewicht van alle atleten aan het begin van de race opgeschreven. Wanneer er dan een atleet tijdens de wedstrijd instort, weet de eerste hulp aan de hand van het gewicht van de sporter of hij te veel of te weinig gedronken heeft. Een minder sport gerelateerde plaats waar mensen soms sterven door te veel te drinken, is in een bar bij drinking games.

Moet je drinken tijdens de training?

Drinken hoort onderdeel te zijn van je training, het kan immers je prestaties verbeteren. Als je voldoende gedronken hebt tijdens de training is je lichaamsgewicht voor en na de training ongeveer hetzelfde.