DutchGewichtsbeheersingJudoinside.com

Hoe verlies je 16 kg in 5 weken?

De Masters is de laatste wedstrijd van de World Tour-wedstrijden van de IJF. Het is speciaal omdat alleen de 16 beste judoka’s in elke gewichtscategorie kunnen deelnemen en er veel punten voor de ranglijst te verzamelen zijn. Zo is deelnemen al meteen gelijk aan het winnen van twee Continental Open wedstrijden en het winnen van 1 kamp meer waard dan een 3de plaats op het Europeeskampioenschap.

Ondanks dat er veel punten te verdienen zijn, zijn niet alle toppers aanwezig. -57kg is de enige gewichtscategorie waarin iedereen van de top 8 ingeschreven is. Misschien is de reden voor zoveel afwezigheden dat de nadruk ligt op de voorbereiding voor de Olympische kwalificatie die in Mei 2018 van start gaat. Lege plaatsen worden opgevuld door judoka’s die lager op de ranking staan. Zo was het mogelijk voor Battulga Temuulen, die momenteel 38st gerankt is, om toch deel te nemen.

Cyrille Maret is de enige atleet die zijn gewichtscategorie voor de Masters kon kiezen. De winnaar van de Grand Slam in Abu Dhabi in + 100kg en Vice-Europees kampioen -100kg staat momenteel op de 11de plaats in -100kg en 30ste in + 100kg. Vanwege de vele afwezigheden in + 100kg, kon hij aan beide deelnemen. De Fransman staat ​​momenteel in de lichtere categorie opgesteld. Dit betekent wel dat hij, aangezien hij op 116,2 kg woog op het Wereldkampioenschap Open gewichten iets meer dan een maand geleden, 16,2 kg moet zien te verliezen.

 

16,2 kg afvallen in 5 weken klinkt als een onmogelijke missie, maar met de juiste aanpak is het toch perfect haalbaar.

Een atleet van zijn niveau heeft waarschijnlijk een sportdiëtist die hem door het proces zal begeleiden. Zoveel afvallen zonder professionele hulp is sterk af te raden.

Ik heb geprobeerd contact te leggen met Maret, maar kreeg spijtig genoeg geen respons. Toch is het interessant even stil te staan bij de situatie. Vermits ik niet beschik over de echte gegevens is alles wat hieronder vermeld is hypothetisch en mijn inschatting van de situatie.

Hoe kan Maret 16kg verliezen in 5 weken?

Laten we eerst aannemen dat Maret, die normaal vecht in -100kg, opzettelijk is bijgekomen in gewicht als voorbereiding op het Wereldkampioenschap Open gewichten. Ik ga er ook vanuit dat hij niet te licht wou lijken op de weging en dat hij de dag van de weging gewoon gegeten en gedronken heeft. Laten we dus aannemen dat hij 1 kg zwaarder was dan gewoonlijk door het extra eten en drinken van die dag.

Met een gezond dieet en een lichte energie beperking kan een normale mens ongeveer een gewichtsverlies van 1% verwachten. Als Maret begint met 115 kg en dit dieet keurig volgt, kan hij een week voor de weging van de Masters een gewicht van 110 kg bereiken. Eigenlijk zal zijn gewichtsverlies mogelijk sneller gebeuren dan 1% per week ,omdat Maret meestal -100 kg vecht en waarschijnlijk zijn gewicht eerst verhoogt heeft.

 

Hoe kan je 10kg op 1 week tijd verliezen?

Laten we niet vergeten dat Maret een zwaargewicht is. 10kg voor hem is 10% van zijn lichaamsgewicht. Een lichtgewicht kan geen 10kg aftrainen zonder zijn gezondheid en prestaties in gevaar te brengen.

Als diëtiste zou ik Maret’s plan als volgt uitbouwen:

  • Vermindering van de zoutinname in de laatste dagen vóór de weging. Toen ik atleet was en -48kg vocht, verloor ik op deze manier ongeveer 1 kilo. Het is dus realistisch ervanuit te gaan dat Maret zo 1.5 – 2kg zal verliezen, afhankelijk van zijn normaal dieet.
  • Het gewicht van de voedselbrij in het spijsverteringsstelsel kan wel tot 3kg wegen. Met een aangepast dieet is het mogelijk dit ongeveer met 1% van je lichaamsgewicht te verminderen. Maret kan dus zo een extra kilo aftrainen.
  • Aangezien de weging de avond voor de wedstrijd plaatsvindt, is er voldoende tijd om te herstellen, wat de mogelijkheid geeft om de hoeveelheid glycogeen in de spieren te verlagen. Op deze manier kan Maret een extra 1-2kg verliezen. Let wel wanneer deze methode gebruikt wordt is er een strategie nodig om de glycogeen voorraad na de weging zo goed mogelijk te herstellen.
  • De rest van het gewicht (ongeveer 5-7kg) zal moeten worden afgetraind door dehydratatie. Zoals ik eerder in andere blog posts schreef is 5% dehydratatie mijn limiet wanneer ik een aftrain schema opstel voor mijn klanten.

 

16,2kg verliezen in 5 weken is niet leuk, maar met een nauwkeurig plan is het op een veilige manier te doen.

Don’t try this at home!