DutchGezonde voedingJudoinside.com

Hoe niet dik te worden als judo coach

Artikel oorspronkelijk geschreven voor judoinside.com

Het is januari en de 2019 World Judo Tour gaat binnenkort weer van start. Vorig jaar hadden we het over gewichtscontrole voor judoka’s bij het kampen week in, week uit. Er wordt niet veel aandacht aan besteed, maar ook voor coaches kan dit een uitdaging zijn. Als coach van atleten die vooral internationale wedstrijden draaien, moet je dikwijls veel reizen en praktisch 24 uur op 24 werken. Net als judoka’s moeten ook coaches zorg dragen voor hun gezondheid.

Ontbijt op hotel:

Afhankelijk van de locatie en het niveau van de competitie, kan je wakker worden in een 5-sterrenhotel met een geweldig ontbijtbuffet of in een hotel ver van huis met enkel vreemde dingen om te eten. Hoewel de eerste uitdaging kan gezien worden als een luxeprobleem, kan het andere geval een zeer groot probleem vormen voor jou en jouw atleten.

Gelukkig hebben ze op de meeste plaatsen wel een supermarkt, dus een van de opties zou kunnen zijn om gewoon wat dingen te gaan kopen voor het ontbijt. Het hoeft niet te ingewikkeld te zijn, wat muesli of havermout met yoghurt of melk, en een stukje fruit is prima.

Je kan ook kiezen om de experimentele toer op te gaan en gewoon te eten wat er plaatselijk voorzien is. Het gevaar hierbij is dat ongekend voedsel voor spijsverteringsproblemen kan zorgen. Het uitproberen van allerlei nieuwe dingen moet zeker worden aangemoedigd, wie weet zit er wel iets heel lekker tussen, maar neem niet teveel risico’s voor de wedstrijd!

Hoe groter en luxueuzer het ontbijtbuffet is, hoe moeilijker de uitdaging. Het is zeer verleidelijk om alles wat je lekker vindt op je bord te scheppen en zo iedere dag opnieuw veel te veel te eten. Dit zal ongetwijfeld op lange termijn voor de onnodige extra kilo’s zorgen. Door echter elke dag een ander ontbijt te kiezen, zorg je ervoor dat je niets moet missen zonder je elke ochtend vol te proppen. Maak je geen zorgen, hotels serveren meestal elke dag precies hetzelfde ontbijt.

Dagelijkse restaurantbezoekjes

Hoewel het niet gemakkelijk is op je lijn te letten wanneer je dagelijks op restaurant gaat, hoeft dit niet noodzakelijk een probleem te vormen. Als je een beetje doordacht te werk gaat met wat je bestelt en de ober om de nodige informatie over het gerecht vraagt, kan je onnodige calorieën vermijden. Hier zijn enkele tips om met dagelijkse restaurantbezoekjes om te gaan:

  • Reken er niet op dat elke salade een gezonde optie is. Salades worden vaak geserveerd met een royale hoeveelheid dressing, en deze dressing is niet altijd even light. Een goede oplossing is om aan de ober te vragen de dressing apart te serveren, op die manier ben je zelf verantwoordelijk voor de hoeveelheid dat je gebruikt. Wees ook op je hoede voor ingrediënten zoals spekjes, allerlei kazen, croutons, gefrituurde kippenrepen enzovoort.
  • Een biefstuk is in wezen een goede optie, overdrijf alleen niet met de portiegrootte en wees voorzichtig met de sauzen en bijgerechten. Je hoeft niet noodzakelijk frieten te nemen, dikwijls kan je een gezonder bijgerecht kiezen zoals aardappel in de schil, zonder boter of room, of wat brood. Een biefstuk met gorgonzolasaus of champignonroomsaus is eerst en vooral spijtig omdat de goede smaak van de steak zelf op de achtergrond verdwijnt en die sausen zijn bovendien een calorie-bom. Als je toch saus wil nemen, vraag hier dan ook om het apart te serveren, zodat je zelf kan beslissen hoeveel je er aan toevoegt.
  • Wanneer je voor een pasta gerecht kiest, weet dan dat je geen atleet bent en je dus al die koolhydraten waarschijnlijk niet tijdens de training zal verbranden. Neem indien mogelijk een kleinere portie. Als vuistregel zijn rode sauzen over het algemeen minder vetrijk dan witte sauzen.
  • De portiegroottes in restaurants zijn meestal erg groot, je hoeft je bord daarom nog niet volledig leeg te eten! Je kiest zelf hoeveel je eet, stop dan ook net voordat je denkt dat je genoeg hebt. Je maag zal je later dankbaar zijn. Als je weet dat een bepaald restaurant grote porties serveert, vraag dan op voorhand om een kleinere portie of bestel twee voorgerechtjes in plaats van een hoofdgerecht.