DutchGezonde voeding

Hoe kan je natuur yoghurt smaakvol maken

Fruityoghurt is een klassieke bron van verborgen suiker. Ondertussen weet iedereen dat de zoetheid van fruityoghurt niet echt van het fruit komt, maar van toegevoegde suikers en dat er niet echt veel fruit in die yoghurtjes zit. Daarom is een vaak herhaalde suggestie om ongezoete natuur yoghurt te kopen en er zelf wat fruit aan toe te voegen. Zodoende weet je 100% zeker dat je fruityoghurt echt fruit bevat en het vrij is van toegevoegde suikers. Je kan het natuurlijk ook puur natuur eten.

Het overschakelen van fruityoghurt naar ongezoete yoghurt is vaak moeilijk, vooral voor mensen met een zoetekauw die de natuurlijke smaak van yoghurt niet gewend zijn. Ik krijg vaak de klacht dat yoghurt smakeloos is. De eenvoudige oplossing zou kunnen zijn om een zoetstof zoals stevia of aspartaam te gebruiken, maar zo raak je niet van die zoete verslaving af en leer je ook geen nieuwe smaken kennen. Geloof me, als je eenmaal afgekickt bent van suiker, heeft yoghurt een lekkere smaak!

Je kan ongezoete natuur yoghurt met een beetje creativiteit een gekende smaak geven zonder er iets zoets aan toe te voegen. Hier zijn enkele ideeën.

Mokka-yoghurt

Als je een koffieliefhebber bent, is dit misschien een goede oplossing voor jou.  Voeg een halve theelepel instant koffie toe aan je potje yoghurt en je krijgt een geheel nieuw product dat smaakt naar mokka. Om de koffie gemakkelijker onder de yoghurt te mengen, kan je de koffie eerst in een klein beetje kokend water oplossen voordat je het aan de yoghurt toevoegt.

Vanille, rum of andere smaak extract yoghurt

Als je ooit een cake hebt gebakken, weet je waar ik het over heb. In de baksectie van de supermarkt vind je allerlei soorten aroma-extracten. Met slechts één theelepel van een aroma-extract naar keuze kan je yoghurt een geheel andere smaak geven. Mijn favoriet is yoghurt met wat vanille-extract. Zorg ervoor dat je de vloeibare vorm koopt, vanillesuiker kan ook gebruikt worden om cake te maken, maar dit product bevat suiker (wat dus niet ons doel was).

Kaneelyoghurt

Kaneel wordt vaak gebruikt bij pudding, maar het gaat ook perfect samen met yoghurt. Als je jou yoghurt echt wil upgraden kan je eerst wat vanille-extract toevoegen en er nadien wat kaneel op strooien.

Choco-yoghurt

In plaats van een halve theelepel instant koffie te gebruiken, kan je ook een halve theelepel pure cacao gebruiken. Zorg ervoor dat je pure cacao gebruikt en niet de instant-types die vaak worden gebruikt om chocolademelk voor kinderen te maken (zoals Milo, Nesquick, Ovaline, enz.), deze mengsels bevatten vaak toegevoegde suiker. Lees de lijst met ingrediënten om zeker te zijn dat je het juiste product hebt.

 

Als je zelf een paar geweldige ideeën hebt, laat het me dan weten 🙂