DutchGezonde voeding

10 Tips om gewicht te verliezen zonder op dieet te gaan

Om gewicht te verliezen moet je niet op een of ander gek dieet gaan. Die diëten werken wel, maar na de dieetperiode zit het verloren gewicht er zo weer bij. Het probleem is dat, zelfs als je genoeg doorzettingsvermogen hebt om het dieet vol te houden, ze je voedingsgewoonten niet veranderen. Het veranderen van je gewoonten zal dikwijls een betere oplossing zijn, al gaat het gewichtsverlies wel een tikkeltje trager.

  1. Eet tot dat je ongeveer 80% voldaan bent. Eet niet tot dat je bijna ontploft, want dat betekent dat je te veel gegeten hebt. Eet tot dat je genoeg hebt of stop zelfs een beetje daarvoor, maar ga ook niet van tafel met nog honger. Eet langzaam, het kost tijd vooraleer je hersenen het signaal krijgen dat je maag vol is.
  2. Als het moeilijk voor jou is om langzaam te eten, probeer dan je vork en mes neer te leggen na elke hap.
  3. SLAAP! Slaaptekort knoeit met je hormonen (ghreline en leptine), en dat zorgt ervoor dat je meer gaat eten. Wanneer je moe bent heb je ook meer de neiging om slechte voedingskeuzes te maken. Plus je stofwisseling die vertraagt ook nog eens door slaaptekort. Zorg ervoor dat je een nachtrust van minstens 7.5 uur per nacht krijgt.
  4. Serveer 3 groenten bij de warme maaltijd. Dat zal ervoor zorgen dat je meer groenten eet zonder dat bewust te willen.
  5. Breng de vijand niet thuis! Als je probeert om wat gewicht te verliezen en je weet dat je geen ijs zou mogen eten, koop het dan niet.
  6. Probeer om er een gewoonte van te maken om elke week een ​​nieuw recept uit te proberen, op die manier wordt je ook aangemoedigd om gevarieerd te eten.
  7. Voel je niet verplicht om alles te eten dat op je bord ligt. Kies de juiste portiegrootte. In restaurants krijg je dikwijls veel te veel voorgeschoteld. In plaats van jezelf vol te proppen vraag om een deel mee naar huis te nemen, dit kan je dan een andere dag opeten.
  8. Plan! Als je een plan maakt in het begin van de week kan je voorspellen wanneer het moeilijk zal worden gedurende de week. Als je weet wat een probleem zou kunnen vormen dan kan je er een oplossing voor zoeken. Als je dus bijvoorbeeld op donderdag geen tijd hebt om te koken zorg dat er dan iets gezonds kant-en-klaar (liefst home-made) in de vriezer zit.
  9. Eet nooit uit een zak. Als je eet uit een zak heb je geen visueel idee van de hoeveelheid die je al gegeten hebt. Het is beter om de inhoud van de zak in een kommetje of bord te doen.
  10. Drink veel water. Ons lichaam heeft het moeilijk met het verschil tussen dorst en honger te herkennen.  We eten dikwijls omdat we denken dat we honger hebben, maar in feite hebben we dorst. Dus als je honger krijgt is het een goed idee om eerst een groot glas water te drinken.

 

Lees meer over gezonde voeding in mijn boek “Making Weight & Everything Else”