Verbergen

IOC consensus statement supplementen

Gebruik van supplementen om voedingstekorten te corrigeren en te voorkomen

Heb je een tekort?

Als we het hebben over voedingstekorten, spreken we vooral over een tekort aan een of meer mineralen en vitaminen (micronutriënten). Een eenvoudige bloedtest kan je meestal vertellen of je iets mist of niet. Een standaard bloedtest analyseert alleen de meest voorkomende tekorten, alleen wanneer er een vermoedelijk tekort is aan iets anders, wordt een specifieke test gedaan.

Andere manieren om te evalueren of je risico loopt op eventuele tekortkomingen zijn:

  • Medische geschiedenis – Heb je symptomen die op een tekort kunnen wijzen?
  • Voedingsgeschiedenis – Krijg je dagelijks genoeg vitaminen en mineralen uit uw dieet binnen?
  • Lichaamssamenstellingsanalyse – Een lage botmineraaldichtheid kan wijzen op een calciumtekort.

Wat te doen als je een tekort hebt?

Een mogelijke oplossing als je een tekort hebt is om een supplement te nemen dat specifiek gericht is op wat je mist en op betere resultaat in de volgende bloedtest hopen.

Een betere aanpak is echter om erachter te komen wat het echte probleem is dat je deze tekortkoming hebt. Dikwijls kan je dit oplossen en toekomstige problemen vermijden door een aanpassing aan te maken in je huidig voedingspatroon. Als je bijvoorbeeld last hebt van een ijzertekort, eet dan meer ijzerrijke producten, zoals rood vlees en groene bladgroenten. Zorg er ook voor dat je vitamine C-opname optimaal is, vitamine C helpt bij het absorberen van ijzer. Afhankelijk van de ernst van het tekort kan je kiezen voor tijdelijke ondersteuning met supplementen van het mineraal of vitamine dat je mist. Het is echter niet altijd mogelijk om je dieet aan te passen om een tekort te corrigeren. Het is moeilijk om veganisten en vegetariërs te overtuigen om meer vlees te eten voor hun vitamine B12-tekort op te lossen.

Wanneer je besluit om een supplement in te nemen, moet je jezelf steeds informeren bij je arts of dit supplement niet reageert met eventuele geneesmiddelen dat je momenteel al gebruikt.

Moet ik supplementen nemen om tekortkomingen te voorkomen?

Vitaminen en mineralen mogen niet als een verzekeringspolis worden beschouwd. Net zoals tekorten, kan het hebben van teveel ook problemen veroorzaken. Daarom mag je niet zomaar een “meer is betere” strategie toepassen. Hoewel het niet zo eenvoudig is om een overdosis te creëren met gewoon voedsel, is het heel gemakkelijk om te veel micronutriënten binnen te krijgen door een paar extra pilletjes in te nemen.

Dat gezegd hebbende, zijn er soms wel reden om aan te nemen dat een persoon een groot risico loopt op een tekort en dan kan preventie een goed idee zijn. Mensen die in de noordelijke hemisferen wonen, lopen een groot risico op vitamine D-tekort, vooral in de winter. In dit geval kan het een goed idee zijn een eventueel vitamine D supplement te bespreken met je arts

 

Vorige1 – 2 – 345volgende

 

Al deze informatie is gebaseerd op de consensus statement van de IOC