Verbergen

IOC consensus statement supplementen

Gebruik van supplementen om praktische redenen

Waarom zijn supplementen voor praktisch gebruik zo populair?

Soms is het onhandig om voedingsdoelen te bereiken met ‘normaal’ voedsel. Het is veel gemakkelijker om wat water aan poeder toe te voegen dan een maaltijd te bereiden. Naast het feit dat het een gemakkelijke oplossing is, lost het een heleboel praktische problemen op die atleten mogelijks kunnen hebben. Tussen twee trainingen kan een energiereep gemakkelijker worden verteren dan een kom pasta, zeker wanneer die twee trainingen snel op elkaar volgen. Voor grotere atleten die op één dag veel energie verbranden, kan het moeilijk zijn om hun voedingsdoelen te bereiken door enkel en alleen ‘normale’ voedingsmiddelen te eten. Supplementen kunnen hen helpen deze doel toch te bereiken. Voor andere atleten die hun voedingsinname zorgvuldig in de gaten moeten houden en absoluut niet mogen bijkomen, kan een eiwit shake een goede oplossing zijn om hun eiwitdoelen te bereiken zonder daarbij te veel vet en suiker te eten. In ‘normale’ voedsel komen eiwitten zelden afgezonderd van andere macronutriënten voor.

Hoewel dit alles erg praktisch is, moeten sporters steeds in gedachten houden dat supplementen er niet zijn om ‘normaa’ voedsel te vervangen, maar om als extra ondersteuning te dienen. Normaal gezond dagelijks voedsel heeft nog steeds de voorkeur.

Verschillende supplementen en hoe ze te gebruiken

Sportdrank

Sportdranken bevatten meestal 5-8% koolhydraten, 23-80 mg / dl Na en 11,7-19,5 mg / dl K. Sportdranken worden voornamelijk tijdens het sporten gebruikt om vocht en koolhydraten aan te vullen. Na de training kunnen ze een goede optie zijn voor rehydratie en herstel van de energie voorraad.

Energydrank

Energydrinks bevatten een bepaalde hoeveelheid koolhydraten samen met cafeïne en kunnen ook wat taurine, vitamine B en andere ingrediënten bevatten. Het nut van deze extra ingrediënten wordt niet altijd door de wetenschap ondersteund. Energiedrankjes worden voornamelijk gebruikt als een cafeïne supplement vóór de training of worden gebruikt tijdens het sporten om een constante instroom van koolhydraten en cafeïne te voorzien.

Sportgels of sportgummies

Afhankelijk van het merk vind je sachets van 30-40 g gel met ongeveer 25 g koolhydraten. Sport-gummies bevatten ongeveer 5 gram koolhydraten per stuk. Sommige van deze supplementen hebben toegevoegde elektrolyten en / of cafeïne. Het normale gebruik van dit supplement is tijdens het sporten om extra koolhydraten aan te bieden, zodat de trainingsintensiteit kan worden gehandhaafd.

Elektrolyt vervangende supplementen

Supplementen voor de vervanging van elektrolyten zijn meestal poeders of tabletten die moeten worden opgelost in water. Ze bevatten veel meer elektrolyten dan sportdranken en minder koolhydraten – 115 – 138 mg / dl Na, 40 – 80 mg / dl K en – 2-4% koolhydraten. Het doel van dit supplement is om het lichaam snel te rehydrateren nadat een grote hoeveelheid vocht verloren is gegaan door onder andere hevig zweten.

Eiwit supplement

Een eiwitsupplement komt voor in poedervorm dat gemengd moet worden met water of melk, een kant-en-klare vloeistof of als een eiwitrijke reep. Elke portie bevat ongeveer 20-50g hoogwaardige proteïnesoorten – wei, caseïne, melk, ei, soja. Het wordt voornamelijk gebruikt na de training wanneer eiwitten nodig zijn voor spierherstel en trainingsaanpassing. Eiwit-supplementen kunnen ook als een handig tussendoortje gebruikt worden tijdens een druk schema of op reis.

Vloeibare maaltijd

Een vloeibare maaltijd kan een gewone maaltijd vervangen. Het wordt gebruikt in voedingsschema’s waar het moeilijk is om voedingsdoelen te bereiken met ‘normale’ voeding, tijdens het reizen of als een geconcentreerde maaltijd in evenementen. De inhoud van een vloeibare maaltijd hangt af van het merk en het product. Over het algemeen bevatten ze 1-1,5 kcal / ml: 15-20% van de energie komt van eiwitten, 50-70% komt van koolhydraten en de drank is meestal laag of matig in vet. Aangezien het doel is om een gewone maaltijd te vervangen, bevat de drank ook vitaminen en mineralen. Als je 500-1000 ml zou drinken, zou je je aanbevolen dagelijkse dosis binnen krijgen.

Sportbar

Een sportreep bevat meestal 40-50 g koolhydraten, 5-10 g eiwit en bevat weinig vet en vezels. Net als een vloeibare maaltijd, bevat een sportbar enkele mineralen en vitamines. Een sportbar kan van pas komen als snack na het sporten, tijdens wedstrijden of als draagbare voeding tijdens het reizen.

Voeding verrijkt met eiwitten

Omdat er steeds meer bewijs is dat eiwitten een belangrijke rol spelen bij het behoud van vetvrije massa, spierherstel en trainingsaanpassing, voegen sommige voedingsbedrijven extra eiwitten toe aan hun producten. Op dit moment zijn yoghurt, ijs, graanrepen en melk met extra eiwitten behoorlijk populair.

 

Vorige12 – 3 – 45volgende

 

Al deze informatie is gebaseerd op de consensus statement van de IOC