DutchGewichtsbeheersingSportvoeding

De Olympische kwalificatie is begonnen

De race voor Olympische kwalificatie is begonnen. Wie zich aan het einde van de kwalificatieperiode in de top 18 op de Wereldranglijst bevindt, zal voor altijd herinnerd worden als een Olympiër en – nog belangrijker – krijgt de kans om te strijden voor Olympisch goud. In de volgende twee jaar staan er heel veel wedstrijden gepland, maar alleen de beste 5 resultaten per jaar tellen voor de ranglijst.

Judoka’s als Teddy Riner zullen hun wedstrijden waarschijnlijk zorgvuldig uitkiezen om de punten te verzamelen die ze nodig hebben. Anderen zullen zich een weg moeten vechten naar de top 18 door een hele reeks wedstrijden te kampen. In de vorige Olympische cyclus stuurden sommige teams eenzelfde atleet naar meer dan 30 wedstrijden in een periode van slechts 104 weken. Het is niet evident om het lichaam te herstellen na een wedstrijd als men meteen erna opnieuw moet beginnen aftrainen. Aan de ene kant moet je genoeg eten om te herstellen maar aan de andere kant kan je niet te veel eten. De voedingsstrategie van een reeks wedstrijden is heel anders dan de aanpak voor slechts een wedstrijd.

De beste manier om meerdere competities na elkaar tot een goed einde te brengen, is door je lichaamsgewicht zo dicht mogelijk bij je competitiegewicht te houden. Ik raad atleten die meer dan 5% moeten aftrainen aan hun wedstrijden zorgvuldig uit te kiezen en zich zeker niet te laten verleiden alle wedstrijden mee te doen. Het grootste probleem van week-in-week-uit te moeten aftrainen is verlies van spiermassa. Een studie, uitgevoerd in het worstelen, toonde een vermindering van de spiermassa aan naar het einde van het wedstrijdseizoen toe, dit als gevolg van een beperkte energie- en eiwitinname.

Atleten die elke week kampen, moeten ervoor zorgen goed te herstellen tussen de wedstrijden in. Je mag je gewicht na de wedstrijd niet de hoogte in laten schieten, maar je moet er tegelijkertijd voor zorgen dat je genoeg eet. Herstel na competitie betekent dat je genoeg eiwitten, om beschadigd spierweefsel te herstellen, en voldoende koolhydraten, om de glycogeenvoorraden aan te vullen, opneemt. Het bijvullen van de glycogeenvoorraad is vooral belangrijk als er een trainingsstage gekoppeld is aan de wedstrijd. De exacte hoeveelheid koolhydraten en eiwitten die moeten worden opgenomen is afhankelijk van je gewicht en de manier waarop je afgetraind hebt, en de kampen die je in de competitie hebt gevochten. Soms, als je niet goed genoeg kunt herstellen, is het beter om een ​​wedstrijd over te slaan en zo een ondermaatse prestatie of het risico op een blessure te vermijden.

Vind alle aftrainmethoden met  gedetailleerde uitleg in mijn boek “Making Weight & Everything Else”.