DutchGewichtsbeheersingJudoinside.comSportvoeding

6 Fouten die atleten, die gewicht moeten verliezen, maken na de weging.

Geschreven door Amelie Rosseneu voor Judoinside

Gefeliciteerd, je hebt gewicht gemaakt! Wat is het volgende? Een grote feestmaaltijd? Misschien is dat geen goed idee. De weging is slechts het begin, je moet die gouden medaille nog bemachtigen. Dus wat nu? Hoe bereid je je lichaam voor op de wedstrijd? In theorie moet je proberen om de tekorten zo goed mogelijk aan te vullen. Als je hebt moeten aftrainen, kom je waarschijnlijk wat vocht, koolhydraten en misschien elektrolyten (zouten) tekort. Net zoals bij het aftrainen zijn er enkele veel gemaakte fouten die je best vermijdt.

Fout # 1: Cola na weging.

Sommige voedingsmiddelen zijn niet echt aan te raden maar kunnen op bepaalde momenten wel aanbevolen worden. Cola lijkt misschien zo een product – het bevat koolhydraten en water en je ziet sommige atleten de drank drinken na weging. Helaas is cola niet zo een goed idee. De concentratie van koolhydraten in cola is te hoog om te worden gebruikt als rehydratatiedrank – de hoge concentratie vertraagt ​​de absorptie van vloeistof in het lichaam. Cola bevat ook cafeïne die de nachtrust voor de wedstrijd kan verstoren en het bevat ook nog eens ongezonde chemicaliën.

Fout # 2: Beginnen met eten en drinken onmiddellijk na de weging.

Het is beter om eerst te drinken en je lichaam wat tijd te geven om deze vloeistof op te nemen voordat je begint te eten. De absorptiesnelheid hangt af van de snelheid waarmee je drank de maag verlaat. Wanneer er alleen vloeistoffen zijn, gebeurt dit relatief snel, maar zodra je ook eet, vertraagt ​​de snelheid van de maaglediging. Je maag zal eerst de voedselbrij moeten verwerken voordat het deze naar de volgende fase in het verteringsproces kan duwen.

Fout # 3: Drink water na weging.

Water is de nummer 1 drank voor hydratatie. Toch is het beter sportdrank te drinken na de weging omdat het naast vocht ook wat koolhydraten en enkele zouten bevat. Water zal de maag het snelst verlaten maar sportdrank wordt sneller geabsorbeerd door het lichaam. Zorg ervoor dat je sportdrank niet te veel koolhydraten bevat (bij voorkeur minder dan 6%). Een ander voordeel van sportdrank in vergelijking met water is dat het ook de energievoorraad in de spieren en eventuele zouttekorten al wat kan aanvullen.

Fout # 4: Eet een grote koolhydraatrijke maaltijd en dan gaan slapen.

Hoewel het goed is om veel koolhydraten te eten na de weging, om zo de energie in de spieren te herstellen, is het niet goed om alles in één keer te willen eten. Je lichaam kan geen grote hoeveelheden tegelijkertijd verwerken en zal het teveel aan koolhydraten niet in de spieren opslaan. Een betere benadering is om elke twee uur meerdere kleine koolhydraatrijke maaltijden te eten tot wanneer je gaat slapen.

Fout # 5: Na de weging een welverdiende pizza of hamburger verorberen.

Pizza en hamburgers zijn heerlijk en bevatten veel energie, maar het is niet de juiste energie. De energie dat vechtsporters nodig hebben tijdens hun kamp is afkomstig van koolhydraten. Pizza en hamburgers bevatten voornamelijk vet. Niet alleen is vet op dit moment niet de juiste energiebron, het duurt ook lang om deze te verteren. Het zal dus even duren voordat je maag klaar is om een ​​volgende maaltijd te verteren.

Fout # 6: Toevoegen van extra groenten bij de maaltijd.

Groenten zijn ongetwijfeld gezond en sterk aanbevolen, maar omdat de tijd tussen de weging en de wedstrijd beperkt is moet je ervoor zorgen dat je voedsel zo snel mogelijk verteerd geraakt zodat de koolhydraten je spieren snel bereiken. Groenten toevoegen aan je maaltijd zal de vertering vertragen, waardoor je langer een vol gevoeld hebt.

 

Lees meer in mijn nieuw boek Making Weight & Everything Else