DutchGewichtsbeheersingGezonde voeding

5 tips om overeten te voorkomen

Tip # 1: Ga voor kwaliteit, niet voor kwantiteit

Wanneer je de drang naar een bepaald voedingsmiddel zo groot is dat je besluit eraan toe te geven en jezelf eens te trakteren, ga dan voor wat je echt wil: Het beste van het beste.

Als je bijvoorbeeld echt zin hebt in een zak chips, ga dan voor het merk en het type dat jij het liefste eet. Het is waar dat de “Oven Baked” versies minder vetten en calorieën bevatten, maar de vraag is of het eten van een ‘Light’ versie de drang naar wat je echt wil zal verminderen? In plaats van te compenseren in kwaliteit kan je beter compenseren in kwantiteit. Kies een klein zakje chips en onthoudt dat elke hap precies hetzelfde smaakt als de eerste hap.

 

Tip # 2: Gun jezelf wat tijd

De hersenen werken langzaam, er is een vertraging van ongeveer 20 minuten voordat de hersenen het signaal van de maag ontvangen dat het verzadigd is. Daarom is het belangrijk om langzaam te eten om zo overeten te voorkomen. Als je je maaltijd hebt beëindigd en nog steeds honger hebt, neem dan eerst even een pauze. Als je na een tijdje echt nog steeds honger hebt, kun je wat meer eten.

 

Tip # 3: Voeg eiwitten toe aan elke maaltijd

Het toevoegen van eiwitten aan een maaltijd geeft je voor een langere periode een vol gevoel. Een ander voordeel is dat regelmatige toestroom van eiwitten spiergroei mogelijk maakt. Daarom zal het spreiden van eiwitten doorheen de dag samen met je harde werk in de gym ervoor zorgen dat je sterker kan worden.

 

Tip # 4: Blijf gehydrateerd

De hersenen kunnen moeilijk het verschil zien tussen dorst en honger. Veel mensen zijn chronisch uitgedroogd en verwarren deze dorst met honger. Door je bewust te zijn van hoeveel je drinkt, kan je deze val vermijden. Als je het niet zeker weet, drink dan een groot glas water en wacht 20 minuten voor je iets eet.

 

Tip # 5: Breng de vijand niet naar huis

Als het er niet is, kun je het niet eten. Een goede tip is om niet met een lege maag te gaan winkelen. Een andere klassieker is om nooit naar het midden van de supermarkt te gaan. Alles wat je beter niet eet bevindt zich meestal ergens in het centrum van de winkel, terwijl gezonder voedsel vaak te vinden is in de buitenste rijen van de supermarkt. Als het voedsel dat je thuis hebt gezond is, zal een eetbui niet veel schade aanrichten.