DutchSportvoeding

5 goedkope voedingstips voor atleten

Dat voeding een belangrijke rol speelt bij het neerzetten van prestaties en het verbeteren van herstel staat buiten kijf maar in alle eerlijkheid, supplementen zij duur! Gelukkig kan je met een beetje omwegen en een goede voorbereiding met goedkopere ingrediënten hetzelfde effect bereiken.

Zelfgemaakte sportdrank

Sportdrank is niets anders dan een beetje water met koolhydraten en wat zouten. In plaats van dure merken te kopen, kun je het ook zelf maken. Neem een drinkfles van een 1 liter, doe er 60g suiker in en een snuifje zout. Vul vervolgens aan met water, goed schudden en je hebt een sportdrank. Om de smaak te verbeteren kan je wat citroen of sinaasappelsap toevoegen.

Economisch alternatief voor energiereep

Een energiereep kan gemakkelijk vervangen worden door een sandwich met jam of honing. Beiden zijn makkelijk verteerbaar en een bron van suikers. Om energierepen aantrekkelijk te maken, voegen fabrikanten dikwijls vitaminen en mineralen toe, maar eigenlijk is er daar geen echt voordeel aan verbonden. Vitaminen en mineralen haal je best gewoon uit je dagelijkse voeding.

Energieschots tijdens training

Energiegels en energiegummies zijn eigenlijk gewoon een andere vorm van suikers vergelijkbaar met een sportdrank. Het alternatief kan je in kilo’s in je lokale supermarkt vinden onder de vorm van snoep. Snoep zoals wine gums en slangsnoepjes behoren tot mijn favorieten, omdat ze de juiste maat hebben en niet aan je vingers of tanden blijven plakken.

Langzamere, maar goedkopere eiwitbron

Wei eiwit wordt zeer snel door het lichaam geabsorbeerd, daarom zijn ze zo populair in eiwitshakes. Een goedkopere bron van eiwitten zijn eieren. Eiwit wordt langzamer geabsorbeerd dan wei, maar nog steeds vrij snel en bevat alle aminozuren die je nodig heeft om spiermassa op te bouwen en te herstellen na de training. Eieren hebben jaren een slechte reputatie gehad omdat ze veel cholesterol bevatten. Uit recent onderzoek blijkt nu dat cholesterol uit voeding weinig invloed heeft op bloedcholesterol. De nieuwe voedingsrichtlijnen van Amerika hebben de beperking in wekelijkse inname van eieren zelfs volledig geschrapt.

Lekkere hersteldrank

Een andere goedkope herstellingsdrank na de training is chocolademelk. Chocolademelk bevat wei en caseïne eiwit, suiker en vloeistof. Het bevat alles wat je lichaam nodig heeft om te hydrateren, g