DutchSportvoeding

4 supplementen voor competitie

Vandaag deel ik een aantal supplementen die je kunnen helpen om een kampte winnen. Supplementen kunnen je een extra duwtje in  de juiste richting geven, maar ze kunnen goede voedingsgewoonten niet vervangen. Ze helpen enkel wanneer je al beschikt over een goede basis: Je lichaam voorbereiden op een wedstrijd begint in de eerste plaats door een paar dagen voor het evenement voldoende koolhydraten te eten en voldoende te drinken.Vandaag zullen we ons alleen richten op de extra’s.

Sportdrank: Sportdranken bevatten water, koolhydraten en elektrolyten, precies wat je lichaam nodig heeft tijdens een wedstrijd. Water zorgt ervoor dat je gehydrateerd blijft en voorkomt zo prestatieverlies, koolhydraten geven extra energie en zouten vervangen de door zweet verloren elektrolyten. Zouten zijn belangrijk om vloeistoffen op te nemen en spierkrampen te voorkomen.

Creatine: Creatine wordt normaal gesproken tijdens intensieve trainingsperiode gebruikt, maar kan ook een positief effect hebben tijdens de wedstrijd wanneer je een hoge acute dosis inneemt. Als de weging de dag voor de wedstrijd is, kun je op creatine nemen met 4 doses van 5g om de paar uur. Dit helpt vooral atleten die creatine tijdens trainingsperioden geen creatine nemen.

Cafeïne: cafeïne verhoogt concentratie en alertheid. Om te profiteren van de effecten van cafeïne moet je een dosis van ongeveer 200-300 mg, afhankelijk van je lichaamsgewicht, innemen een uur voor je eerste kamp. Dit komt overeen met ongeveer 2 shots espresso voor 75kg atleet.

Natriumbicarbonaat: Natriumbicarbonaat helpt tegen verzuring tijdens een kamp. Neem een acute dosis van 200-300 mg/kg lichaamsgewicht ongeveer een uur voor je de mat opgaat. Probeer dit eerst in training, want veel atleten hebben maag-en darm klachten na inname van natriumbicarbonaat.

 

Lees meer over deze supplementen in mijn boek “Making Weight & Everything Else”